Anna’s Projecten

In Anna’s Tuin en Ruigte kunnen mensen met toestemming van de stichting zelf een project starten. Zie hier welke projecten nu plaats vinden.


Anna’s Grows Hop Project

Anna’s Grows Hop Project is een initiatief van Jeroen Schütt om in Amsterdam op een biologische wijze hop te verbouwen. Het is een pilot studie voor de eerste biologische hop boerderij in Amsterdam.

Amsterdam kent een rijke diversiteit aan micro-brouwerijen en een groot aantal aan hobby brouwers. Omdat hop niet meer grootschalig in Nederland verbouwd wordt, halen brouwers hun hop van heinde en verre, soms zelfs uit Nieuw-Zeeland. Omdat hop als gewas veel plagen en ziektes kent, zijn kwekers vaak toegewezen op chemische bestrijdingsmiddelen om zo hun oogst te garanderen. Naast het feit dat dit totaal niet duurzaam is, is het nog maar de vraag hoeveel hiervan in het bier belandt.

Gezien dit probleem, wordt er deze zomer in Anna’s Tuin en Ruigte geëxperimenteerd met het groeien van verschillende hop-rassen in Amsterdam. De hop planten worden op een biologische wijze gekweekt, wat inhoudt dat ze niet worden bespoten met bestrijdingsmiddelen. Tevens wordt er geëxperimenteerd met sheet-mulching en een polycultuur systeem: hop wordt dan gezamenlijk gekweekt met andere planten, ook wel bekend als “companion planting”.

Aan het einde van het groeiseizoen zal de kwaliteit en productie van elke hopplant in het laboratorium getest worden en vergeleken met commerciële boeren uit bekende hop productie gebieden. Uiteraard zal onze hop ook gebruikt worden om een biertje van te brouwen. Dus voor de bier liefhebbers die niet kunnen wachten om bier te proeven van lokale biologische hop, hou de site in de gaten voor updates.

Voor meer informatie over het project kunt u altijd een bericht sturen ter attentie van Jeroen Schütt, Biologische hop boer te Amsterdam.